služba zaštite na radu

Prije odlaska na radno mjesto svaki je djelatnik dužan opremiti se odgovarajućom zaštitnom opremom. Propisana oprema koja predstavlja svakodnevni sigurnosni minimum sastoji se od: zaštitnog odijela, zaštitne kacige, radnog odijela, kišnog i termo odijela, reflektirajućeg prsluka, rukavica, gumenih čizama, zaštitne elektro-izolacijske obuće, rukavica za zaštitu od udara električne energije te zaštitne maske.

Program zaštite na radu u Luci Ploče započeo je 1996. godine osnivanjem Službe zaštite na radu. Prvi korak u radu bilo je stručno obrazovanje radnika unutar same Službe, a po njegovom završetku započelo je obrazovanje djelatnika prema vlastitom iskustvu. Danas Služba uz stalno usavršavanje putem seminara i stručnih skupova uspješno obavlja sve poslove zaštite na radu.

Upravo je Luka Ploče d.d. izradila prvu procjenu opasnosti na radnim mjestima u Hrvatskoj, a radnici Službe prvi su položili stručne ispite iz zaštite na radu na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Služba zaštite na radu u suradnji s Kadrovskom službom izradila je i prvi Program za stručno obrazovanje radnika u Hrvatskoj koji je bio prilagođen za 11 poslovanja u lučkoj djelatnosti. Program je izrađen prema nacrtu ITF sindikata, a cjelokupan Zapisnik o obrazovanju iz područja zaštite na radu u Republici Hrvatskoj izrađen je prema prijedlogu  Luke Ploče. Na osnovu svojih referenci, Služba je stoga prva dobila ovlaštenje za obrazovanje svojih djelatnika, a program je počela implementirati 2005. godine.

ISO 9001/2006 certifikat

Uvođenje ISO 9001/2006 certifikata poboljšalo je efikasnost funkcioniranja Službe, a uveden je 2006. godine.