Luka Ploče donacijom jedrilica i subvencijom pola članarine obnavlja tradiciju jedrenja
1
Ploče, 28. rujna 2023. – Ploče su oduvijek vezane uz more, a stariji stanovnici prisjećaju se bogate jedriličarske povijesti i tradicije. Kao grad koji je nekad imao jedriličarski klub u kojem su mladi stjecali vještine jedrenja, nažalost vremenom je ovaj sport postupno izumrio, a mladih jedriličara više nije bilo. Ipak, nizom inicijativa i donacija uz intenzivnu suradnju gospodarstva, lokalne zajednice i entuzijasta, JK Ploče Sailing ponovno vraća jedrenje u Ploče i popularizira ovaj sport među mladima.

S obzirom da je Luka Ploče najveći poslovni subjekt u ovom dijelu županije, osjećali smo obavezu da nešto vratimo lokalnoj zajednici. Odlučili smo uložiti u jedriličarsku školu i sve je krenulo prije pet godina kad smo nabavili prvu malu jedrilicu, kojom smo htjeli vidjeti interes te isplati li se nastaviti s projektom– izjavio je Hrvoje Livaja, predsjednik uprave Luke Ploče prisjećajući se početaka ovog projekta. U razgovoru, Livaja nam je otkrio da je očekivao postupno obnavljanje tradicije jedrenja, ali da toliko veliki odaziv nije očekivao što ga je razveselilo i dalo dodatni vjetar u leđa za nastavak poticanja ovog tradicionalnog Pločanskog sporta.

Danas, već petu godinu zaredom, JK Ploče Sailing organizira ljetnu školu jedrenja za stotinjak djece, od kojih dvadeset trenira tijekom cijele godine. Važno je naglasiti da ovaj projekt ne bi bio moguć bez značajne podrške i pokroviteljstva Grupe Luka Ploče koja je za klub nabavila najmoderniju opremu, a riječ je o pet jedrilica te dva gumenjaka za praćenje treninga uz pripadajuću opremu. Također, Luka Ploče subvencionira pola članarine po djetetu iz koje se pokrivaju operativni troškovi treninga i odlaska na regate.

Suradnjom gospodarstva i entuzijasta Klub je jedrenje, koje je inače vrlo skup sport, učinilo dostupnim mladim Pločanima, ali i novim generacijama budućih jedriličara. Naš koncept rada je naglasak staviti na edukaciju mladih, a vremenom će doći i veliki rezultati – zaključio je Teo Marinović, predsjednik kluba JK Ploče Sailing.

Agencija Horvat turizam je velikodušnom donacijom podržala očuvanje tradicije i popularizaciju ovog sporta. Direktor agencije, Miroslav Horvat, istaknuo je da je prepoznao stručnost Kluba i posebnost lokacije grada Ploče, smatrajući da ima potencijala za razvoj jedrenja. Također, naglašava da iako Hrvatska ima resurse za jedrenje, sport nije dovoljno razvijen u zemlji, pa su se odlučili donirati kako bi ga popularizirali.- Kao što svako dijete u Austriji treba znati skijati, smatramo da svako dijete u primorskom dijelu Hrvatske treba znati osnove jedrenja – istaknuo je Miroslav Horvat, direktor agencije Horvat turizam.

Da je riječ o sjajnom primjeru suradnje poslovne i lokalne zajednice ističe i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević koji tvrdi da je JK Ploče Sailing probudio staru strast svih stavnovnika te jedrenje istaknuo kao sastavni dio tradicije i identiteta ljudi iz ovog kraja.

Ponosni smo što možemo podržati ovaj projekt koji vraća ovaj predivan sport u našu zajednicu. Zajedničkom suradnjom mogu optimistično zaključiti da ovaj sport u našem kraju ima budućnost, a mladi će na najbolji način promicati vrijednosti našeg kraja te stjecati nova iskustva ponosno nastavljajući bogatu tradiciju jedrenja u Pločama– za kraj je zaključio gradonačelnik Mišo Krstičević.