luka ploče u zajednici

Ugled i uspjeh Luke zapravo je ugled i uspjeh njenih zaposlenika koji su poznati po svojoj stručnosti u obavljanju lučkih poslova, čime tvore najsnažniju kariku u poslovanju. Poseban odnos Luke Ploče i lokalne zajednice ističe se i u višegodišnjoj tradiciji u kojoj nekoliko generacija obitelji radi u Luci.

Uprava tvrtke svjesna je kako je potrebno pomagati u razvoju lokalne zajednice i grada Ploča kako bi se i luka, kao sastavni dio te zajednice, nastavila razvijati i rasti. Iz tog razloga, tvrtka redovito sudjeluje u projektima i događanjima koji imaju pozitivan utjecaj na razvoj zajednice, a u planu su i novi projekti.

lučke igre

vi. Susreti radnika luka i pristaništa u Pločama

1
6
Susreti radnika luka i pristaništa Jugoslavije održani su od 13. do 16. listopada 1977. godine u Pločama na terenima Športskog centra Močvara. U predvečerje Susreta, na otvaranju električne rasvjete na ŠC Močvara, sastale su se ekipe malonogometnih reprezentacije Ploča i Splita. Od 19 postojećih luka i pristaništa sudjelovalo ih je čak 18: domaćin Ploče, Metković, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Šibenik, Vukovar, Zadar, Bar, Beograd, Brčko, Koper, Novi Sad, Pančevo, Prahovo, Smederevo i Sremska Mitrovica. Nažalost, radnici luke Dubrovnik nisu sudjelovali na ovim sportskim susretima.

Igre su pred prepunim gledalištem započele svečanim mimohodom svih sudionika te podizanjem zastave Lučkih igara koju je podigao kapetan najuspješnije malonogometne ekipe na dosadašnjim susretima, kapetan Luke Ploče, Tomislav Beidenegl. Na igralištima Močvare, bućalištu i poligonu Luke Ploče po lijepom i sunčanom vremenu odvijala su se natjecanja u malom nogometu, bućanju, šahu, potezanju konopa, stolnom tenisu i radnim disciplinama: rukovanje traktorom, autoviljuškarom i dizalicom.

Domaćini iz Luke Ploče bili su najuspješniji i osvojili su ukupno 137 bodova, drugoplasirana je bila Luka Rijeka, dok je treće mjesto osvojila ekipa Luke Split. Sva tri dana natjecanja su se odvijala pred punim tribinama tek izgrađenog Športskog centra Močvara. Posebno je oduševljenje publike izazvala obrana naslova malonogometne momčadi Luke Ploče za koju su, pod trenerskom paskom Ivice Pavlovića, igrali Tomislav Dabić, Andrija Šunjić, Rade Vizintini, Tomi Beidenegl, Dragan Kiš, Branko Pavković, Smiljan Šunjić, Ante Štrbić i Ivica Andrijašević.

maraton lađa

M
araton lađa jedan je od središnjih tradicionalnih neretvanskih događaja koji se održava još od 1998. godine. Cilj maratona je oživjeti staru neretvansku tradiciju i etnografsku baštinu. Cijeli događaj temelji se na legendi o gusarima kneza Domagoja, koji su baš na takav način vozili lađe. Organizatori maratona svjesni da se takav način veslanja lađe zauvijek potisnuo pa su pokušali pronaći način da ponovo ožive tu drevnu vještinu neretvanskoga kraja. Maraton se vesla zahtjevna 22 kilometra s početkom u Metkoviću, a konačni cilj je u Pločama. U natjecanju sudjeluju brojne momčadi, ne samo s neretvanskog područja, već i iz drugih krajeva Hrvatske, Europe i daleke Australije. Jednu ekipu čine 12 veslača, 5 na lijevoj i 5 na desnoj strani, bubnjar i kormilar.