priopćenje vezano uz prašenje sa lučkog područja
1

Ploče, 2. srpnja 2019. – Povodom nedavnih slučajeva dizanja ugljene prašine u Luci Ploče, a koje je izazvalo reakcije građana, donosimo pojašnjenja i dodatne informacije.

Prije svega, želimo istaknuti kako nema razloga za zabrinutost za zdravlje građana i okoliš. Na području Luke nije bilo i trenutačno nema antracita.

Kao što vam je poznato, Luka Ploče d.d. pustila je u pokusni rad novi terminal za rasute terete.

Spornoga dana, došlo je do dizanja ugljene prašine pod utjecajem nepovoljnih vremenskih prilika, velike vrućine i snažnoga vjetra. Iz zdravstveno-sigurnosnih razloga, zbog velike vrućine, zaposlenici su i toga dana radili skraćeno. Sporna snimka, koje se pojavila na društvenim mrežama, nastala je upravo u vrijeme režima skraćenoga smjenskog rada.

Naime, Luka Ploče d.d. već neko vrijeme radi po posebnom režimu skraćenog radnog vremena, kako bi se zaposlenici zaštitili od ekstremnih vrućina.

Područje je sanirano čim su to uvjeti dopustili. Stručne službe su izišle na teren i redovito prate sve bitne ekološke i zdravstvene parametre te preveniraju situaciju koliko god je to moguće u trenutnim okolnostima.

Nova uprava Luke Ploče d.d., svjesna ovoga problema, pokrenula je investiciju koja će problem prašenja riješiti kvalitetnije nego dosad i pritom zadovoljiti apsolutno sve ekološke norme. Sve što u tom smislu poduzimamo, poduzimamo radi naših sugrađana i nas samih koji svakodnevno radimo na lučkom području.

Puštanjem u puni rad novog terminala za rasute terete, koji je sada u pokusnoj fazi, ispunit će se najviši ekološki standardi pri rukovanju i skladištenju rasutih tereta. Infrastruktura novoga terminala omogućit će da suvremena polimerska zaštita, koja se već sada koristi, ostvari maksimalnu učinkovitost.

Još jednom ističemo kako nema razloga za zabrinutost. Antracita nije bilo i trenutačno ga nema na lučkom području. Uprava Luke Ploče d.d. u suradnji sa Lučkom Upravom Ploče poduzela je sve potrebne radnje kako se ovakve situacije u budućnosti ne bi ponovile.

 

Luka Ploče d.d. i Lučka uprava Ploče