Posjet Luci Ploče: Slobodne zone predstavljaju veliki potencijal
1

Predstavnici institucija i privrede Bosne i Hercegovine,  ministar vanjske trgovine ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, posjetili su Luku Ploče i sa predstavnicima menadžmenta razgovarali o mogućnostima suradnje, te o potencijalima i uslugama koje Luka Ploče može pružiti izvozno orijentisanim kompanijama iz Bosne i Hercegovine.

Budući da je u Trebinju planirano formiranje slobodne zone, na sastanku je razgovarano i o prednostima lokacija oslobođenih od carinskih i poreskih izdvajanja. Sudionici sastanka su konstatovali, između ostalog, da slobodne zone predstavljaju veliki potencijal, prije svega za proizvodnju a potom i za izvoz roba. Takođe, istaknuto je da pozitivne prakse i znanja predstavnika Luke Ploče mogu u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnoj realizaciji planiranih aktivnosti na izgradnji slobodne zone u Trebinju.

Nakon sastanka upriličen je obilazak terminala Luke Ploče koji omogućavaju profesionalne usluge u pomorskom prometu, lučke usluge, te usluge skladištenja robe i špedicije.