PRIOPĆENJE

Luka Ploče d.d. traži obeštećenje za izgubljenu dobit uzrokovanu havarijom u kolovozu 2018.
1

Zainteresiranu javnost obavještavamo da je, na prijedlog brodarske kompanije STI POPLAR SHIPPING COMPANY LIMITED čiji brod je izazvao havariju na području Lučke uprave Ploče u kolovozu 2018., osnovan Fond ograničene odgovornosti. Ukupna vrijednost fonda, osnovanog 22. veljače 2019. g., iznosi 134 milijuna kuna. Iz njega će se namiriti sve oštećene stranke u postupku, među kojima su, osim „Luke Ploče dd“ i „Naftni terminali Federacije“ (NTF), Lučka kapetanija Ploče, INA AGS, „Petrol“, kompanija „ATT Terminali“ te Lučka uprava Ploče koja je zbog velike materijalne štete i najveći obeštećenik.

Iako se ukupna odšteta mjeri u milijunima, ističemo kako Luka Ploče d.d. ne očekuje milijunsko obeštećenje jer se naš zahtjev odnosi tek na obeštećenje za izgubljenu dobit u razdoblju u kojem oštećena obala nije bila u funkciji.

Podsjetimo, tanker koji je prevozio 27 tisuća kubika nafte udario je u pristanište, survavši u more dio doka pa je u pitanje došla opskrba naftom koja je preusmjerena prema skladištima u Solinu i Rijeci. Prema međunarodnom pravu odštetu mora nadoknaditi kompanija broda “STI Poplar” registriranog na Maršalovim otocima.