STUDIJSKA POSJETA: Luka Ploče ugostila studente pomorskog menadžmenta Pomorskog fakulteta u Splitu
1

Jučer su u posjeti Luci Ploče bili studenti Pomorskog fakulteta iz Splita, točnije pomorskog menadžmenta.

U sklopu studijske posjete, za studente i profesore, organiziran je obilazak lučkog područja i upoznavanje s radnim procesima Luke Ploče.

Domaćin im je bio direktor sektora Razvoja i investicija Dražen Pandža, a prezentaciju održanu u uredu Predsjednika uprave vodio je Ante Radaljac, voditelj Odijela za logistiku i projektnu analizu.

Profesor Nikola Račić koji predaje predmet lučka prekrcajna sredstva, prije prezentacije je rekao da im je cilj posjete vidjeti uživo kako funkcionira organizacija luke, sistem rada i upoznati se sa razvojem Luke Ploče.

“Zadnji put kao Pomorski fakultet smo bili prije 5 godina, a do ove konkretne suradnje je došlo na Danu krijera i nadam se da će se suradnja nastaviti i biti omogućena za sve generacije budućih studenata” – rekao je profesor Račić.

Gostima je prezentirana izvrsna prometna povezanost te povoljna geostrateška pozicija na čvorištu važnih industrijskih puteva koja čine Luku Ploče nezaobilaznom spojnicom Jadrana, Mediterana i srednje Europe.

Nakon toga organiziran je obilazak lučkog područja gdje su se studenti upoznali s radom Terminala za rasute terete (TRT), kontejnerskog terminala i kapacitetima lučke mehanizacije.

Voditelji i zamjenici viditelja (Ante carević, Zvonimir Krstičević, Ivan Tomašević i Marin Vučić) studentima su pojasnili način upotrebe strojeva i sredstava unutrašnjeg transporta u operativnim lučkim poslovima, kao i praćenje učinkovitosti sredstava tkzv. “lake mehanizacije” dok su se na terminalima upoznali sa sistemima rada, manipulacijom teretima i općenito o procesima skladištenja, rukovođenja i otpreme.

Ono što su studenti još saznali je izvrsna prometna povezanost te povoljna geostrateška pozicija na čvorištu važnih industrijskih puteva koja čine Luku Ploče nezaobilaznom spojnicom Jadrana, Mediterana i srednje Europe.

Luka raspolaže s ukupno sedam terminala koji omogućavaju profesionalnu uslugu u pomorskom prometu, lučke usluge te usluge skladištenja robe i špedicije. Kategorizirana je kao luka univerzalne namjene te služi za prekrcaj gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu. Luka Ploče primjenjuje najviše standarde i mjere zaštite na radu u svim svojim aktivnostima. Pomorski fakultet se zahvalio predstavnicima Luke Ploče na ugodnom gostoprimstvu i organizaciji poučne studijske posjete za svoje studente.