U 2023. godini Luka Ploče Grupa ostvarila dobre financijske rezultate koje su obilježile rast dobiti i EBIDTA-e
1
30. travnja 2024. godine, Ploče – Društvo i Grupa Luka Ploče objavilo je Godišnje izvješće za 2023. godinu te nerevidirane poslovne rezultate za prvi kvartal 2024. godine.

Prošla godina bila je obilježena dobrim financijskim pokazateljima na razini Grupe i Društva. Grupa Luka Ploče, koju čine Luka Ploče d.d. (”Društvo”), Pomorski servis Luka Ploče d.o.o., Luka šped d.o.o i Pločanska plovidba d.o.o. u 2023. godini ostvarila je 77,580 milijuna eura poslovnih prihoda. EBIDTA Grupe prije jednokratnih stavki bila je 16,613 milijuna eura, što predstavlja porast od 5,4 posto u odnosu na 2022. godinu, dok je neto dobit Grupe bila rekordna i iznosila je 10,736 milijuna eura, što je 53,7 posto više nego 2022. godine, kad je iznosila 6,983 milijuna eura. Grupa je ostvarila i kapitalna ulaganja u vrijednosti 4,8 milijuna eura.

Društvo Luka Ploče d.d. prošle godine je ostvarilo 75,046 milijuna eura poslovnih prihoda. EBIDTA Društva prije jednokratnih stavki bila je 15,940 milijuna eura – 5,2 posto veća nego 2022. godine. Neto dobit je bila rekordna i iznosila je 10,287 milijuna eura, odnosno 55,65 posto više nego 2022. godine kad je iznosila 6,609 milijuna eura. Društvo je zabilježilo 4,780 milijuna tona ukupnog prometa svih tereta te je 340 brodova uplovilo u luku. Poremećaj globalnih logističkih tokova uslijed rata u Ukrajini donio je pozitivne učinke za poslovanje Društva, u smislu porasta prometa, a taj trend se nastavio i u prvom kvartalu ove godine, pa tako Luka Ploče d.d. bilježi 24 posto veći promet u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

„Zadovoljni smo poslovnim rezultatima Luka Ploče Grupe u 2023. godini koja je obilježena rekordnom neto dobit i značajnim kapitalnim ulaganjima. Postali smo i prva luka u Hrvatskoj koja je objavila Izvješće o održivosti kako bismo bolje pratili i po potrebi mijenjali utjecaj našeg poslovanja na okoliš i zajednicu. Na dobar poslovni rezultat dijelom je utjecala promjena globalnih logističkih pravaca koja je dovela do pojačanog prometa, što će se u nekom trenutku ispuhati. Dugoročni potencijal za luku vidimo u ulaganju u pametnu i zelenu tehnologiju te nova partnerstva u sklopu TNT mreže“, poručio je predsjednik Uprave Luka Ploče Hrvoje Livaja.

U prvom kvartalu ove godine poslovni prihodi Grupe Luka Ploče iznosili su 23,211 milijuna eura, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje 2022. godine kad su iznosili 22,836 milijuna eura. Rezultat je to 5,86 posto većeg prihoda od prodaje roba uslijed porasta cijena roba na svjetskom tržištu u odnosu na isto razdoblje, dok je istovremeno zabilježen dva posto manji prihod od prodaje lučkih usluga, špedicije, pomorskih usluga i brodarskih usluga. EBIDTA Grupe prije jednokratnih stavki u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 3,581 milijuna eura. Luka Ploče d.d. je u prvom kvartalu ove godine ostvarilo dobit prije poreza od 2,351 milijuna eura.

Najvažniji od predstojećih strateških projekata je daljnje povećanje i unapređenje kapaciteta na kontejnerskom terminalu u okviru razvoja Luke Ploče kao pametne zelene luke i u kontekstu mogućnosti primanja najvećih brodova – kontejnerskih matica koji dolaze u Jadran. Velika je prilika i to što je Društvo početna i završna točka Koridora Vc, a biti će uvrštena i kao core luka na Transeuropskoj mreži prometnica (TNT), što otvara vrata za nove poslovne partnere.