Scroll Top

U Luku Ploče uplovio Orient Cavalier – najveći brod u povijesti Luke

Ploče, 18. veljače 2021. – Nakon zadovoljenih svih tehnoloških i ekoloških uvjeta novoizgrađeni terminal za rasute terete dobio je uporabnu dozvolu. Terminal je u probni rad pušten u ožujku 2019. godine.

Otvaranje novoga terminala Luka Ploče proslavit će dolaskom najvećeg broda u povijesti Luke, Orient Cavalier čija je nosivost 110 813 tona, dužine je 255,26 metra te širine 43 metra, spada pod brodove ”baby capesize veličine” za rasute terete.

Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale (365m) i duboki gaz (18m)  rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Zbog svega navedenoga povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.

Terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala  i ima površinu od 240.000 m². Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru sa Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura.

Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM.